Κλείδωμα φακέλων χρήστη χωρίς τη δυνατότητα διαγραφής

Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την όμορφη ιστοσελίδα που κάνατε. Καινούργια και φαίνεται πολύ υποσχόμενη. Εύχομαι τα καλύτερα. Ας περάσω στο πρόβλημά μου. __________________________ win 8 Pro 64 bit Αυτό είναι το λειτουργικό που έχει ο πατέρας μου στον υπολογιστή του. Καινούργιο λειτουργικό αλλά ο αγαπημένος μου dady 70 και βάλε. Μερικές φορές μπερδεύεται και αρχίζει και σβήνει φακέλους που τους θεωρεί άχρηστους. Όπως τα έγγραφά μου, η μουσική μου, αγαπημένα, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα μπάχαλο εκεί μέσα. Αναγκάζομαι κατά καιρούς να μπαίνω στον υπολογιστή του με το teamviewer (είμαστε σε διαφορετικές πόλεις) και να διορθώνω το χαμό που έχει αφήσει πίσω του. Θα ήθελα αν γίνεται να μπορούσα να κλειδώσουμε αυτούς τους φακέλους (του χρήστη) ώστε να μην μπορεί να τους διαγράψει. Ή τουλάχιστον να μην μπορεί να τους διαγράψει εύκολα, να του ζητείται κωδικός. Αλλά συγχρόνως να μπορεί να διαγράψει τους υποφακέλους που έχει δημιουργήσει εκεί μέσα. Αισθάνομαι ότι κάτι παίζει με τα δικαιώματα χρήστη αλλά δεν ξέρω σωστά να κινηθώ σε αυτόν τον τομέα και φοβάμαι μη κάνω καμιά πατάτα. Κάθε βοήθεια θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Τακτικό Μέλος Ρωτήθηκε στις 03/12/2012 σε Windows.
Add Comment
8 Απαντήσεις
Απάντηση

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)

Λοιπόν, αυτό που θέλεις γίνεται με τα δικαιώματα που προσφέρει το NTFS.

Αρχικά, καλό θα ήταν να αλλάξεις το λογαριασμό χρήστη του πατέρα σου από Διαχειριστή (Administrator) που πιθανόν να είναι τώρα σε τυπικό χρήστη για να αποφύγεις παρόμοιες καταστάσεις διαγραφών, εγκαταστάσεων κλπ. αφού αυτός ο τύπος χρήστη έχει πολύ λιγότερα δικαιώματα, κρατώντας παράλληλα ένα λογαριασμό Διαχειριστή για τυχόν προβλήματα.

Από εκεί και πέρα, μπορείς να ορίσεις τα δικαιώματα σε κάθε φάκελο για κάθε χρήστη ή ομάδα χρηστών ξεχωριστά. Δεξί κλικ στο φάκελο – Ιδιότητες – Ασφάλεια – Για προχωρημένους και εκεί προσθέτεις το χρήστη του πατέρα σου και ορίζεις τι θα μπορεί να κάνει. Υπάρχει και επιλογή για τη διαγραφή φακέλων, κλπ.

Αν κάπου κολλήσεις πες μου να το δούμε :)

(Μπράβο πάντως στον πατέρα σου που ασχολείται και μάλιστα έχει Windows 8 Pro!)

Διαχειριστής Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Χχχχμμμμμ
Δεν….
Μάλλον δεν κάνει όσα λέει.
Όσο και να κλειδώνω τον φάκελο που θέλω αυτός διαγράφεται μια χαρά.
Σαν να μην υπάρχει το πρόγραμμα.

Τακτικό Μέλος Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Δες το System Protect εδώ http://www.softpedia.com/get/Security/Security-Related/System-Protect-Crawler.shtml κάνει αυτό ακριβώς που ζητάς

Προεπιλογή Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Φυσικά και επιτρέπεται! Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το Winuser.gr, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. :)

Διαχειριστής Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Ευχαριστώ παιδιά για την άμεση υποστήριξη.
Εύχομαι και πάλι τα καλύτερα για την ιστοσελίδα σας.
Θα βοηθάω και εγώ όσο μπορώ (αν επιτρέπεται φυσικά).
:)

Τακτικό Μέλος Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Αυτός είναι ο ρόλος του διαχειριστή, να έχει πρόσβαση στα πάντα (σχεδόν) χωρίς περιορισμούς γι’ αυτό σου πρότεινα να τον κάνεις τυπικό χρήστη για να μπορείς να προσθέτεις ή να αφαιρείς δικαιώματα.

Διαχειριστής Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Όπως είπε ο Δημήτρης παραπάνω θα ήταν καλύτερο να φτιάξεις καινούργιο (τυπικό) χρήστη για τον πατέρα σου. Η άλλη λύση είναι να τους κάνεις κρυφούς και να τους κρύβεις/εμφανίζεις όποτε θες εσύ ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα (δεν το προτείνω) είτε απλό για να lockάρει είτε κάποιο καλό antivirus το οποίο έχει τέτοιες λειτουργίες.

Νέο Μέλος Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Τελικά όσο και να το δοκιμάζω στο δικό μου laptop δεν γίνεται τίποτε. Σαν διαχειριστής δεν μπορείς να διαχειριστείς όπως θέλεις τον λογαριασμό σου και να βάλεις περιορισμούς. Μάλλον μόνο με ένα δεύτερο λογαριασμό σαν τυπικός χρήστης. –Θέλει συζήτηση το θέμα–
———-
Ναι ξεκίνησε πριν 5-6 χρόνια με XP αλλά ο παλιός υπολογιστής που είχε τα ‘φτυσε οπότε μετά από πολλά τον έπεισα και αγόρασε τον Turbo-X Maestro HC i532-675 2VR. Ψιλοκάνει κάνα μοντάζ, περνάει βίντεο από την κάμερα και τα κάνει DVD, τέτοια πράγματα.

Τακτικό Μέλος Απαντήθηκε στις 05/06/2016.
Add Comment

Η Απάντησή σας

Δημοσιεύοντας την απάντησή σας συμφωνείτε και αποδέχεστε τους όρους χρήσης.